Mediation en bemiddeling: echtscheiding mediation

Gepost op

Mediation en bemiddeling

Een mediator kan worden ingezet in verschillende situaties, eigenlijk elke situatie waar een conflict tussen twee partijen is. Bijvoorbeeld tussen huurder en verhuurder, of tussen werkgever en werknemer. Maar de bekendste vorm van mediation is echtscheiding mediation. Het klinkt voor veel mensen beangstigend om een volstrekt vreemde te betrekken in hun persoonlijke problemen. Toch kan het nuttig zijn problemen met een mediator te bespreken. Een mediator staat als het ware tussen de personen die een conflict hebben in. De mediator zal geen kant kiezen, of over de situatie oordelen. Maar slechts het gesprek in goede banen proberen te leiden, en samen naar een oplossing toewerken. Bovendien is een mediator ook een ervaringsdeskundige. De bemiddelaar is betrokken geweest bij meerdere conflict situaties en echtscheidingsprocessen, en zal kunnen adviseren over welke stappen er allemaal genomen moeten worden.


Echtscheiding mediation

Een echtscheiding is een lang en moeizaam proces. Niet alleen is het een emotioneel afscheid van een belangrijke periode in uw leven, er zijn vaak ook heftige emoties in het spel. Misschien was er bedrog, ruzie over geld, of zijn jullie gewoon uit elkaar gegroeid. Daarnaast zijn er vaak veel praktische problemen. Een omgangsregeling of ouderschapsplan voor de kinderen, eventueel te betalen alimentatie, het verdelen van huisraad, en het opsplitsen van de financiƫn bijvoorbeeld. Het inschakelen van echtscheiding mediation kan veel meerwaarde aan het scheidingsproces toevoegen. Gewoon omdat er iemand is die onpartijdig naar beide kanten luistert, en het proces in goede banen probeert te leiden, zonder te oordelen.


Niet naar de rechtbank

Het grootste voordeel van echtscheiding mediation is dat meer als de helft van de echtscheidingen die gebruik maken van professionele bemiddeling niet naar de rechtbank hoeven. Het is dus wel een vereiste dat beide partijen vrijwillig meewerken aan de echtscheiding mediation. Maar als dat het geval is kan het hele proces van echtscheiding gemoedelijker verlopen en bovendien veel goedkoper uitpakken. Denkt u erover om een echtscheiding aan te vragen? En zijn beide partijen bereid om redelijk te blijven en hun problemen met een externe partij te bespreken? Dan kan het zijn dat echtscheiding mediation iets voor u is. De meeste echtscheiding mediators bieden een gratis eerste gesprek aan. Dat kan een goede eerste stap zijn om te kijken of echtscheiding mediation iets voor u is. Al bij het eerste gesprek tekent u met de mediator een vertrouwensovereenkomst. Wat u bij de mediator zegt kan later niet tegen u worden gebruikt bijvoorbeeld in een rechtszaak mocht het er toch van komen. Kijk voor een vertrouwde en zorgvuldige mediator bij Masteradvice Mediation


Delen