Al werkend leren

Gepost op

Leren en werken gebeurt tegenwoordig door veel mensen. Een geschikte manier om een vak bij te schrapen door nieuwe kennis op te doen en tegelijkertijd in het onderhoud te kunnen voorzien door betaald werk. 

Werken en leren

Er zijn verschillende vormen en maten van leren en werken. In de zorg worden BBL opleidingen gevolgd waarbij leerlingen doorgaans (min.) 24 uur per week werken en meestal 1 dag per week naar een MBO school gaan. Zij verdienen geld en zitten met medeleerlingen in een klas. Zo heb je de opleiding tot Helpende die 1,5 duurt, Verzorgende van 3 jaar, MBO-verpleegkundige van 4 jaar en meer. Wil je verder komen in de zorg? Dan zijn de mogelijkheden tot een opleiding in combinatie met werken oneindig. 

Leer je ook echt wat?

Door praktijkervaring leer je het meest. Dat kunnen veel mensen in branches beamen. Daarom zijn dit soort opleidingen ook zo geschikt voor mensen die praktijkgericht te werk willen gaan én daarvan ook het meest leren. Deze mensen willen en kunnen niet oneindig in de boeken zitten en als ze dat wel doen: dan leren ze daar niks van. Dus: 1 of 2 dagen per week, of desnoods in de avonden, naar school waarbij de benodigde kennis wordt bijgebracht is voor veel mensen een ideale combinatie. 

Kun je dit vergelijken met een stage?

Eigenlijk wel. Een stage is misschien van kortere duur: doorgaans een semester of een blok van een paar maanden. Onder begeleiding van een stagebegeleider kom je in contact met collega's in het veld. Dat is met leren en werken ook, alleen duurt de 'stage' dan een stuk langer, zodat je echt gewend raakt in het veld. Dit is niet om even te 'snuffelen' aan een bepaalt vlak, al kun je natuurlijk altijd switchen, maar om echt wat op te bouwen in de branche waarin je geïnteresseerd bent. 

Kosten?

Je kunt studiefinancieringen krijgen voor opleidingen die werken en leren combineren. Dat moet je nagaan bij de DUO, via de gemakkelijke website die zij hebben. Of even contact opnemen met een van de medewerkers. Denk eraan dat je het diploma binnen een bepaalt gesteld termijn moet behalen, anders moet je de studiefinanciering in termijnen terug betalen aan de overheid. Dit geldt ook voor het OV vervoer dat je eventueel gratis gebruikt om op locatie te komen. Er zijn open dagen, voornamelijk op MBO's maar ook op hogere niveaus. Hier kun je meer informatie omtrent dit soort opleidingen opdoen en praten met leeftijdsgenoten!

Benieuwd? Kijk voor meer info op de site van de LeekerweideGroep.


Delen